Spotkanie autorskie z dr Aleksandrą Kleśtą-Nawrocką

20 kwietnia 2017, wprowadził(a) ot

Polskie Towarzystwo Ludoznawcze, OddziaÅ‚ w Toruniu wraz z Instytutem Historii i Archiwistyki UMK, Polskim Towarzystwem Historycznym – OddziaÅ‚ w Toruniu i Centrum BadaÅ„ Antropologii Historii – Stacja Naukowa PTH zapraszajÄ… na spotkanie autorskie z dr AleksandrÄ… KleÅ›tÄ…-NawrockÄ… – etnologiem, antropologiem kulturowym i historykiem, autorkÄ… książki „Kucharz doskonaÅ‚y. Historyczno-kulturowy fenomen kuchni staropolskiej„. Spotkanie odbÄ™dzie siÄ™ we wtorek, 30 maja 2017 r., o godzinie 11.30 na I piÄ™trze Biblioteki Humanistycznej UMK (budynek Collegium Humanisticum UMK).Pani dr Aleksandra KleÅ›ta-Nawrocka opowiem nam o swojej książce „Kucharz doskonaÅ‚y”, która ukazaÅ‚a siÄ™ w serii Biblioteka Centrum Antropologii Historii.
„Książka […] jest pozycjÄ… cennÄ… i potrzebnÄ…. W kontekÅ›cie „mód na gotowanie”, lansowanych i podtrzymywanych przez rozmaite krajowe i zagraniczne programy telewizyjne, na tle masowo wydawanych w naszym kraju różnej proweniencji publikacji o „kulinariach” – pozycja „Kucharz doskonaÅ‚y” wyróżnia siÄ™ szczególnie swym profesjonalnym podejÅ›ciem do tematu. Bo i Autorka ma duże kompetencje historyczne i antropologiczne, a także doÅ›wiadczenia praktyczne, co z talentem potrafiÅ‚a przeÅ‚ożyć na tekst książki. Rzetelna i fachowa krytyka źródeÅ‚ dokonana przez autorkÄ™ pokazuje, że okoÅ‚o 300 letni okres trwania kultury staropolskiej (a w tym kultury stoÅ‚u) nie da siÄ™ sprowadzić do jednego, niezmiennego schematu. Na tle szerokiego kontekstu historyczno-kulturowego Autorka pokazuje dynamikÄ™ (zmiany) kultury kulinarnej, a także jej innowacyjność. Można tu mówić o „stylu kulinarnym” staropolszczyzny. […] Perspektywa antropologiczna pozwala także na analizÄ™ współczeÅ›nie wyobrażanego stanowiska zakorzenionego, czy odwoÅ‚ujÄ…cego siÄ™ do przeszÅ‚oÅ›ci”.
(z recenzji dr. Krzysztofa PiÄ…tkowskiego)

powrót »

Wpis z kategorii Wydarzenie